Camera Deputaților

Cabinet Parlamentar Laurențiu Nicolae Cazan

În contextul unui efort continuu de a proteja sănătatea minorilor și de a combate efectele nocive ale consumului de tutun, în toate formele sale, legislativul român propune extinderea restricțiilor asupra accesului tinerilor la produsele din tutun. Noua legislație vizează o serie de măsuri drastice, care sunt menite să restrângă nu doar accesul la tutunul tradițional, ci și la țigaretele electronice și la noile gadgeturi pentru încălzirea tutunului.

Expunerea copiilor și adolescenților la produsele de tutun reprezintă o problemă de sănătate publică ce a generat de-a lungul anilor numeroase dezbateri și inițiative legislative. În această nouă ofensivă împotriva fumatului, legea propusă, care modifică și completează legislația existentă, este un răspuns la necesitatea stringentă de a reduce tentațiile și riscurile asociate acestui viciu periculos pentru cea mai vulnerabilă categorie de populație: minorii.

Modificările includ interzicerea comercializării prin automate a produselor ce conțin nicotină și interdicția de vânzare a acestora către persoanele sub 18 ani. În vâltoarea schimbărilor, țigaretele electronice și dispozitivele pentru încălzirea tutunului, care câștigaseră teren în rândul tinerilor sub pretextul că sunt alternative “mai sigure”, se află acum sub lupa legii. Acestea nu vor mai putea fi comercializate către minori, o măsură care vine în întâmpinarea preocupărilor comunității medicale legate de riscurile pe care le prezintă “vaping-ul” pentru sănătate.

Nu doar vânzarea, ci și deținerea și utilizarea acestor produse în incinta instituțiilor de învățământ vor fi sub semnul interdicției, cu școlile având obligația de a include în regulamentele interne măsuri corective pentru elevii care nu respectă aceste noi prevederi. Educația joacă un rol important în acest demers legislativ, instituțiile de învățământ fiind chemate să activeze nu doar ca entități de control, ci și ca mediatori și educatori în prevenirea acestui comportament nociv.

Mai mult, inițiativa legislativă își propune să alinieze legislația națională la cea europeană, prin preluarea unor definiții care au fost omise la transpunerea anterioară a legislației UE. Este vorba despre definițiile precise ale țigaretei electronice și a flaconului de reumplere, așa cum sunt stipulate în Directiva 2014/40/UE. Acest pas asigură o coerență și o claritate legală, eliminând ambiguitățile și oferind un cadru legislativ consolidat.

Astfel, Proiectul de Lege nr. 765/2023, pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul produselor din tutun a primit undă verde din partea Comisiei Juridice şi îşi poate continua parcursul legislativ pentru a fi adoptat.