Camera Deputaților

Cabinet Parlamentar Laurențiu Nicolae Cazan

Legea promulgată vineri 5 ianuarie 2024, de președintele Klaus Iohannis vizează implementarea la nivel naţional a noilor tipuri de acte de identitate – Cartea Electronică de Identitate şi Cartea de Identitate Simplă. Aceste acte sunt concepute pentru a îndeplini standardele de securitate europene, facilitând astfel libera circulaţie a cetăţenilor români în Uniunea Europeană. Legea modifică și completează reglementările existente legate de evidența persoanelor și introducerea cărților electronice de identitate.

Scopul acestei legi este de a asigura condiţii tehnice mai eficiente și costuri reduse pentru cetățeni atunci când interacționează cu instituțiile statului pentru obținerea actelor de identitate. De asemenea, ea contribuie la dezvoltarea infrastructurii tehnologice necesare pentru accesul facil la serviciile de e-guvernare și e-business, prin utilizarea cărților electronice de identitate dotate cu autentificare şi semnătura digitală.

De asemenea, legea precizează că documentele semnate electronic cu ajutorul unui certificat pentru semnătură electronică avansată sunt considerate a avea aceeaşi valabilitate juridică ca şi cele semnate manual (olograf). Persoanele care nu doresc să primească noile cărți electronice de identitate, vor putea face o cerere în urma căreia vor primi un buletin clasic.

Această inițiativă reprezintă un pas important în modernizarea proceselor administrative și în promovarea digitalizării în România.